Trucs i trucatges: la màgia en el cinema dels orígens

Us volem presentar una de les propostes pedagògiques que més agraden als nens i nenes que participen en els tallers educatius del museu: Trucs i trucatges: la màgia en el cinema dels orígens. Aquesta proposta, adreçada als alumnes de cicle superior de primària, pretén apropar els alumnes al món del trucatge cinematogràfic de la mà del llegat de Segundo de Chomón, pioner del cinema mut espanyol i mestre del trucatge cinematogràfic. 

A partir de la visualització d’alguns fragments de les pel·lícules més representatives del cineasta originari de Terol, introduïm els nens i nenes en el llenguatge i el món del cinema dels primers temps. Unes pel·lícules plenes de màgia i fantasia que, tot i que tenen més de 100 anys, esdevenen molt atractives per als nens i nenes dels nostres dies.

Què és un trucatge? Com es fa un trucatge cinematogràfic? Com és possible que en una pel·lícula un personatge aparegui i desaparegui per art de màgia? I que un objecte es mogui sol? On està col·locada la càmera? Al sostre? A terra?… A partir de preguntes com aquestes, iniciem una conversa amb els alumnes perquè descobreixin per si sols com és possible fer trucatges cinematogràfics, molts dels quals encara s’utilitzen al cinema actual.

La part més pràctica de l’activitat consisteix en la realització d’una seqüència animada protagonitzada i creada pels alumnes. Tot seguit podeu veure algun dels resultats d’aquest taller:

El taller es complementa amb una visita, on es relaciona l’obra i la tècnica de Segundo de Chomón amb el discurs museogràfic de l’exposició permanent del museu: ombres xineses, llanterna màgica, joguines òptiques…

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: