Up

Up és una pel•lícula d’animació dirigida per Pete Docter, director de Monstres S.A., i coproduïda per Bob Peterson. La pel•lícula es va estrenar el 29 de maig de 2009 als Estats Units i el 30 de juliol va arribar les pantalles catalanes. Up és la desena gran producció de Pixar, i la primera a exhibir-se en 3D.

La pel•lícula ens explica la història d’un ancià, Carl, el qual es disposa a viure una esperada aventura, a la desconeguda Sud Amèrica. El film està dividit en dues parts, i combina el realisme i la fantasia de les pel•lícules d’animació. La primera part consta d’una seqüència, d’uns deu minuts, on s’hi explica l’emocionant història de tota una vida, la de Carl i la seva esposa, Ellie. Els dos personatges, de petits, eren uns grans aventurers que somiaven anar a explorar Amèrica del Sud, però el somni no es va complir mai, ja que Ellie va morir. Aquest fet va provocar que la vida de Carl es tranqués totalment. La casa dels enamorats sembla ser la única cosa intacta del seu passat, on ell es refugia per no veure les grues que la rodegen.

La segona part de la pel•lícula deixa enrere el to dramàtic. Carl aconsegueix enlairar i fer volar casa seva amb l’ajuda d’una gran quantitat de globus de colors. A partir d’aquest moment, s’afegeix a l’aventura un nen d’uns nou anys, Russell, i a Carl se li acaba del tot la tranquil•litat. L’evolució de la relació entre els dos personatges és sorprenent, ja que són dos personatges oposats tant en edat com en recursos que, a la llarga, s’acaben compenetrant a la perfecció.

Tots dos junts comencen l’expedició cap a Amèrica del Sud, que serà una experiència plena d’emocions i aventures inesperades. Carl era una persona a la qual quedaven poques coses a la vida i aquest viatge, per a ell, no és tan sols un alliberament, sinó la única manera possible de seguir vivint.

La pel•lícula tracta una llarga llista de temes. Un d’ells és l’assetjament immobiliari, també anomenat mobbing, en el que Carl és sotmès a un seguit d’accions basades en la pressió i les amenaces per aconseguir fer-lo fora de casa seva i poder especular amb el seu habitatge.

Un altre tema important és el de la relació entre la gent gran i els infants. Abans els vells i els nens, els col•lectius més febles, s’ajudaven i es feien companyia mútuament. En canvi, actualment s’ha convertit en el contrari, els avis només són els cangurs o substituts dels pares. En el film, veiem com Russell s’apropa a Carl només per aconseguir ser el millor dels exploradors i si no hagués estat per aquesta raó, els dos personatges no s’haurien trobat mai.

També cal esmentar que la pel•lícula és guanyadora de dos Oscar. Va obtenir el premi a la millor pel•lícula d’animació i el premi a la millor banda sonora, aquest darrer gràcies a la magnífica feina de Michael Giacchino, que s’ha sabut adaptar perfectament a les diferents situacions de la pel•lícula. En la llarga carrera del compositor hi trobem obres com la banda sonora de Ratatouille o de Lost.

“El missatge del film és que la gran aventura de la vida no té per què ser quelcom gran, sinó que el que la fa especial són les coses simples i meravelloses del dia a dia.”

Pensem que aquesta pel•lícula és una bona proposta per treballar a l’aula, ja sigui pels temes que tracta com per la seva importància cinematogràfica. A l’Institut d’Estudis del Museu del Cinema hi podreu trobar un servei de préstec de pel•lícules acompanyades amb un material didàctic de temàtica molt diversa, que conté una guia didàctica amb propostes educatives per treballar aquesta pel•lícula i moltes més. Per a més informació: 972 41 27 77 o bé institutestudis@museudelcinema.cat

Text de: Núria Casadevall

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: